Briljant

 
"Det senaste året har vi flera gånger kunnat läsa om hur personer som tigger på gatan blivit misshandlade, fått vatten hällt över sig och så vidare. Den senaste veckan har två tältläger för EU-migranter blivit nedbrända med flera allvarligt skadade som resultat och igår skrev Aftonbladet om en man som stal en surfplatta, gav den till en tiggande kvinna och sedan ringde polisen för att försöka sätta dit henne för stölden.
 
Allt detta är bara toppen av ett isberg. När människor pratar om tiggeri i Sverige idag så tycks allt vanligt förnuft försvinna och människor förlorar förmågan att resonera logiskt. På Facebook delas helt okritiskt bilder som ”bevisar” att de som tigger är organiserade, när jag skrev om ämnet i den lokala tidningen hörde personer av sig och berättade att de med 100 % säkerhet vet att personer som suttit och tiggt senare åkt runt i en mercedes. Konstigt nog är de som hör av sig alltid personer som känner personer som känner personer som sett detta. Jag har aldrig pratat med den där personen som såg det med egna ögon.
 
Det här våldet och bisarra beteendet är en direkt effekt av den hetsjakt på tiggande människor vi kan se bland politiker och i sociala medier. Genom att använda sig av en retorik där dessa människor utmålas som skadedjur eller brottslingar har vi skapat ett klimat där gränsen att begå brott mot dem är så mycket lägre än den är i andra situationer. En person som aldrig skulle kunna bränna ner någons hus kan tända eld på ett tältläger där dessa människor bor, en ”helt vanlig” butiksinnehavare kan utan att skämmas hälla vatten över en medmänniska och en pappa kan stjäla från sin egen sons dagis för att kunna sätta dit en oskyldig människa för brottet.
 
Såhär fungerar avhumanisering. Så fungerade det i nazityskland – varför ingen protesterade mot hur judarna gradvis togs ifrån sina rättigheter – och så fungerar det i Sverige idag. Vill vi verkligen vara en del av detta?
 
Alla ni som rynkar på näsan när ni ser en tiggande människa, alla ni som väljer att tycka mer synd om er själva som tvingas se misären än om personen som tvingas leva i den, alla ni som sprider myter om tiggeri… Ni är alla ansvariga för det våld som drabbar dessa människor."
 
- Kickan Wicksell

Kommentarer

Tänk att det bara krävs ord:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Var finner jag dina ord?

Att andas genom ord:

Trackback
RSS 2.0