Steg till acceptans

 
Jag minns fortfarande känslan av höst som möter vinter i en vacker park, jag minns hur luften smakade och hur jag satte ord på det. Jag är inte säker på varför den känslan knackar på just precis nu, alldeles för tidigt. Jag blir oavsett påmind om hur kroppen lider när känslor som gör ont bosätter sig i bröstkorgen. Och jag förstår att jag gör saker i fel ordning. Att jag försöker hela kroppen innan sinnet och hjärtat har fått läka klart.
 
Jag har känt mig så känslomässigt avstängd men börjar sakteligen känna mig närvarande, levande igen. I stunden/känslan av det mörkaste mörker tappade jag helt viljan till att leva för en stund. (Och här måste understrykas att det inte på långa vägar är detsamma som att vara suicidal, även om den känslan också gärna knackar på i redan existerande upplevelse av elände). Jag hade inte väntat mig någonting annat. 
 
Att vänja sig av är en smärtsam process, oavsett vad det gäller. Att vänja sig av en individ som i över tretton års tid skänkt obegränsat med kärlek måste få ta tid. Och jag måste sluta vara så hård mot mig själv. Jag trodde jag var förbi tendenserna att hitta sätt att skuldbelägga mig själv, men där har jag fortfarande ett jobb att göra. Som min fina kollega säger; ingen hade stått ut så länge som jag. 

Precis hur hårt som helst

 
"om hon stänger sin mun
glömmer du att hon sagt nåt
du glömmer att hon har en mun
 
och hon stänger sin mun
för att skydda alla orden
hon gömmer dom i tungan en stund
 
hon ska resa nånstans
dit dina fingrar aldrig når
hon har nåt i sin hand
det liknar svagt ett gummiband
som hon spänner
precis hur hårt som helst
 
dagsljuset skär dina ögon
i klyftor över trottoaren
tidig morgon klockan fem
allt omkring byter plats
och suddigt långt borta
ser du nån du känner igen
 
hon ska resa nånstans
du kan inte tvinga dina ben att börja gå
hon har nåt i sin hand
det liknar svagt ett gummiband
som hon spänner
precis hur hårt som helst"
 
- kent

Kärlek som läker

 
Kanske är det jag som blir mer uppmärksam eller också är de mer närvarande. De kräver mer uppmärksamhet, de pratar mer, som om de förstår att det är precis vad jag saknar och behöver. Och om morgnarna, när jag halvvaket väljer att stanna kvar i vackra drömmar som ändå har inslag av något slags mörker, så ligger hon tätt intill, så är hon lilla skeden. 
 
I en orkeslöshet så finner jag en ny slags kraft. Kraften som jag alltid finner när jag känner ett behov av att trösta, skydda och strida för andra människor. Jag önskar så att jag hade samma kraft när det gäller mig själv. 

Begravd kärlek

 
"Vem skulle hjälpa mig uthärda livet här ute? 
Vem skulle ge mig den kraften som jag måste få?
Vem skulle trösta mig? 
Jag är så liten på jorden
Om du inte fanns till, ja, vad gjorde jag då?
 
Nej, du måste finnas, du måste!
Jag lever mitt liv genom dig
Utan dig är jag en spillra på ett mörkt och stormigt hav
Du måste finnas, du måste!
Hur kan du då överge mig?
Jag vore ingenstans, jag vore ingenting om du inte fanns"
 
Jag har så svårt att gråta, även när jag behöver det som mest. Det finns vissa orsaker men det är en annan historia. Men så förstår jag vilken låt jag ska spela om och om igen för att kunna framkalla tårar, den som jag spelade mycket på slutet och som beskrev mina känslor. Hon sjunger med sådan inlevelse att bröstkorgen nästan går sönder. 
 
Och då sätter jag fingret på något. Det var han som fick mig att känna mig älskad och sedan han dog har jag inte känt mig älskad. Därav tomheten som äter upp min bröstkorg inifrån.
 
Det primära är oavsett att hitta ett sätt att förlåta mig själv för att jag valde att avliva en fysiskt fullt frisk katt och livskamrat (han skulle ju bli 30!). Den nöten har ingen nötknäppare än.
 

Jag är enkel

 
"Du är inte komplicerad, du är enkel. För du är ärlig mot dig själv."

Och han kommer att vara med dig

 
Det här fotot gör mig lycklig i hjärtat för jag minns lyckan över att han till slut flyttade med mig. Samtidigt fylls jag av sorg över att aldrig få se denna syn igen. Hans död har väckt så mycket känslor hos mig. Känslor som jag trott att jag stängt dörren till men som nu visat sig ha blivit en fallucka i marken under mig. Med lite hjälp börjar jag sakta förstå vad det egentligen handlar om och att mitt hjärta inte kommer att gå sönder även om jag släpper fram den överväldigande sorgen som istället tryckts ner och blivit en tomhet i min bröstkorg. Jag behöver fokusera på tacksamheten över hur han läkte min själ och fick mig att känna mig älskad. Och jag behöver tro på att jag kan känna så igen. "Du är älskad och egentligen har du inga bekymmer". Jag ska bara börja förstå det också. Om jag nu kan.

Det är tomt, det är bränt, jag vill lägga mig ner

 
Tystnaden och tomheten är fortfarande svår att vänja sig vid. Så också känslan av att jag inte försökte tillräckligt. Att jag gav upp för tidigt. När jag ser hans döda kropp framför mig, och hur den sänks ner i jorden, så måste jag fly min egen hjärna och kropp. Jag minns tydligt hur jag, redan när han började närma sig tio års ålder, stundtals kunde drabbas av en stark ångest över hur jag skulle känna när han inte längre levde. Jag håller modet uppe bland andra människor men så fort jag är själv så tränger likgiltigheten in och det känns det som att mitt hjärta är avstängt. Ögonen känns röda och mungiporna känns tunga. Alla intryck dränker mig och ingen längtan bor i mig. 

Seeking out the memories I hold dear

 
Tio år utan ditt bullrande, smittande skratt. Tio år utan din positiva energi, som kunde rädda vilken negativa stämning som helst i ett rum, som gjorde all världens skillnad. Ingenting har riktigt varit sig likt sedan dess och kommer heller aldrig bli. Och jag kommer heller aldrig kunna lyssna på Keane - Walnut tree utan att gå lite sönder inuti. 
 
 

Höstkänslor

 

Nattpuls

 
Årets andra löpartur blir ett kvällslopp med en kär kollega. Tydligen är öl den ultimata uppladdningen. 

I will always love you

 
 
 
Fina farmor får en hjärtinfarkt och behöver hjärtopereras och det kastar mig tio år tillbaka i tiden, till den sista tiden med farfar. Jag sluter mig och drabbas av en trötthet som får mig att nicka till bakom ratten och ingenting hjälper. Jag känner mig tom och likgiltig när jag är själv och jag vet inte om det är detoxen och/eller sorgen som kommer ifatt mig. 
 
Ibland kan jag tänka att det halvårets lycka och glädje som jag hade i nya bostaden endast var för att rusta mig för att kunna hantera Sesams död. Och jag kan fortfarande brottas med det intensiva självföraktet som attackerar mig för att jag avlivade ett fysiskt friskt djur. Vid de tillfällena känner jag att jag själv förtjänar att dö och jag återvänder till en plats som säger mig att min existens gör varken från eller till. 
 
Det kan tyckas som en överreaktion. Men all kärlek som bor i mitt hjärta kanaliserades rakt in i honom. Under över tretton års tid (ja, jag delade med mig av min kärlek även till andra). Han var vid min sida varenda dag. Han förstod när jag behövde tröst och han gav mig alltid närhet. Självfallet har hans bortgång stor påverkan på mig och mitt hjärta.
 
Men känslor är oftast tillfälliga och övergående, förutom de som inte har någon tidsuppfattning. Känslor går oftast över och jag kommer inte känna såhär för alltid. Min livsglädje finns där ändå men den är just nu lite dimmig. 
 
 
 
 

Je ne regrette rien

Varenda kväll sitter jag på första parkett med utsikt över solnedgången. 

Smillituss

 

I lost my heart, I buried it too deep, under the iron sea

 
Att intellektuellt veta är en sak.
Det som känns är en helt annan. 
Det finns ingen konsensus. 
Jag hade inte kunnat göra annorlunda.
Men kvar finns ändå en sorg som river inuti som en storm på öppet hav.
Döden bröt ett connection och skapade en dominoeffekt.
Som att mitt hjärta begravdes med honom. 
Som att jag är en ö och bara tomhet finns kvar. 
 
Det finns ingen som längre söker min blick så intensivt.
Som klättrar upp i min famn, naglar sig fast.
Trycker sitt huvud mot min hals,
som nästan kryper innanför mitt skinn för att vara så nära som möjligt.
Ingen som spinner av att höra min röst.
Ingen som spinner när jag lägger mitt huvud så nära som det bara går. 
 
Hur vänjer en sig av något som varit vardag och självklart i över tretton år?
 
"Och så blev du mitt sår och jag blöder ihjäl".
 
Jag måste skriva om det, för annars går jag sönder.
Det finns inget annat utlopp.
Och som alltid slickar jag mina sår i ensamhet. 

Sista semesterbilderna

 
 
 

Du blev min räddning, så obegripligt stort

Igår skulle han ha fyllt 14.

Och jag svär att jag aldrig sett stjärnorna tydligare ovanför

 
Jag går barfota ut i natten för att titta på stjärnorna, för jag påminns om att de här syns tydligt, att ingen smog skymmer dem. 

Friyay

 

The change

 
Jag kan sakna att skriva. Men som alltid är det lättare att skriva om det svåra och mörka, så betydligt svårare att skriva om det varma och ljusa. 2016, året då jag blev utbränd, blev någon slags vändpunkt för mig på flera sätt. Ett tillfälle då jag valde livet fullt ut. Och det har gjort all skillnad i världen för den melankoli som ändå alltid besuttit min själ. Jag kan tydligt se skillnaden i mina ögon nu jämfört med när jag går igenom gamla foton. Som att tidigare fanns en hinna ivägen. En slags trötthet som inte gick att gnugga bort. Att nu vistas i en tillvaro med betydligt mindre intryck att hantera gör att jag på ett helt annat sätt får möjligheten att fokusera på det som får min själ att blomstra. Att vistas i naturen får saker och ting i min hjärna att möbleras om, på ett positivt sätt. När alla starka ljud dämpas så får jag utrymme att lyssna inåt. Ofta behöver jag fortfarande stänga ute världen genom solglasögon och hörlurar i öronen men kraften utifrån drabbar mig inte lika starkt. 

Brötalyckorna

 
Vilka små paradis jag ändå har hittat till i sommar. Att ha så nära till så mycket vackerhet är sannerligen balsam för själen. Det som just nu ger mig sinnesro är att sitta på en vacker plats och lyssna på Mia Skäringers och Anna Mannheimers podd. Mitt i cykelturen får deras ord mig att skratta. 

Bästa grannarna

 
"Du har så söta klänningar! Du har så fina ben!"
(sagt av en kvinna, bör tilläggas)

Gamla bekantskaper

 
"- Jag visste inte om du skulle känna igen mig!
- Du har bytt hårfärg, men jag kände igen dig på tatueringarna, tyckte de var så fina!"

Hjärthalla

 
 
 
 
 
 
 

Words don't come easy anymore

 
Om jag ska sammanfatta min semester i ord så har fokus varit att hitta energi i vacker natur. Jag har valt naturens sällskap framför människors för att min själ har framfört det behovet. Vandrat i vacker bokskog, satt fötterna i havet, suttit och lyssnat på vattnets kluckande med en god öl eller en underhållande podd. Jag har cyklat och släppt tramporna i nerförsbacke, precis som jag gjorde som barn. Uppskattat känslan av vinden i mitt hår. Sett fantastiska vyer.
 
Men jag har också träffat min barndomsbästis och hennes numera två barn. Det är en konstig men vacker känsla när ens barndomsbästis barn vill hålla en i handen och låter sig tröstas av en när hon är ledsen. Och framför allt är det vackert att se vilken underbar mamma ens barndomsbästis är.
 
Sommarkvällarna har jag spenderat på min fantastiska balkong och jag har betat av diverse bra tv-serier. En kväll tillät jag sorgen över Sesam nå mina känslor men då kastades jag utför ett stup och ner i ett svart hål så till den grad att jag blev rädd för mig själv, mina känslor och mina tankar. Jag insåg att även om jag har två katter till, så är det en sorg som fullständigt kan förgöra mig om jag inte håller den lite på avstånd. 
 
I övrigt har jag återställt sömnbalansen och ser faktiskt fram emot att träffa mina härliga kollegor igen 7 augusti. Imorgon ska jag beta av det sista naturreservatet i kommunen och därefter är dagarna hyfsat planerade. Oavsett så har jag aldrig känt mig så avslappnad under en semester och inför att återvända till arbetet. That counts for something, something much. 

RSS 2.0