Låt oss dissekera

 
Om jag läser orden demokrati eller yttrandefrihet igen så kommer jag börja kaskadspy. Men okej, vi tar väl oss en titt på hur lagen lyder i frågan: 
 
Regeringsformen:
 
1 kap. Statsskickets grunder
 
2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet. Det allmäna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som personEtniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas. Lag 2002:903
 

Det låter fint men Sverige misslyckas i dagsläget radikalt med att efterfölja det. Men vi går vidare:
 
2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
 
1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
5. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,
 
12 § De fri- och rättigheter som avses i 1 § 1-5 samt 6 och 8 §§ och 11 § andra stycket får, i den utsträckning som 13-16 §§§ medgiver, begränsas genom lag. 
 
13 § Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskilds anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. 
 
14 § Föreningsfriheten får begränsas endast såvitt gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg eller av visst etniskt ursprung. 
 
Hets mot folkgrupp:

Enligt 16 kap 8 § brottsbalken, är hets mot folkgrupp att

  1. uppsåtligen,
  2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
  3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.
Summa kardemumma:
 
Ja, vi har yttrandefrihet i Sverige. Men det finns också laglig rätt att begränsa yttrandefriheten, exempelvis vid beivrandet av brott. Hets mot folkgrupp är ett brott som Svenskarnas parti genom sin politik gör sig skyldig till. 
 

Kommentarer

Tänk att det bara krävs ord:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Var finner jag dina ord?

Att andas genom ord:

Trackback
RSS 2.0