Gott Nytt 2015

Det har inte varit ett stillhetens år, det har varit ett förändringarnas år. Jag har brutit upp från någonting välbekant och tryggt, och det är inte riktigt likt mig. Det är inte likt mig att vara lojal gentemot mig själv i första hand och beslutet var både svårt och lätt, otänkbart och självklart. Ett nytt kapitel har därmed påbörjats i mitt liv och det kändes som att komma hem, vilket också var vad jag gjorde. 

Under årets gång har jag kommit vissa närmre än tidigare, jag har berikats med otroligt många nya vänskaper och andra har lösts upp eller runnit ut i sanden. Att hitta människor som har samma värderingar är en slags magi och fantastiskt givande. Så sett har detta året varit ett av de allra bästa i mitt liv och mitt hjärta är varmare och öppnare än någonsin.

På andra fronter har det inte varit fullt lika fantastiskt. Trots perfekta värden har min fysiska hälsa varit sämre än någonsin och jag har återigen fått börja slåss med en sjukvård som inte hjälper. I samband med detta har jag varit nere i helvetet och vänt. Denna resa har ändå varit kantad med positiva saker. Jag har upptäckt yoga på riktigt och vilken skillnad det gör för både kropp och själ. Jag har blivit vegan både av hälsomässiga, miljöpolitiska och djurrättsliga skäl. 

2013 var inte mycket av ett musikår men 2014 blev eftersom underbara Siesta återuppstod. Det var ren lycka att dansa med till Timbuktus Annie Leibovitz och alldeles förtrollande att få se underbara Laleh live. Att jag fick vara med om Håkan Hellströms historiska konsert har jag fortfarande inte riktigt förstått till fullo. På feministiska festivalen i Malmö hade jag mitt livs bästa utekväll på Moriskan. 

Annars har jag tatuerat mig, blivit politiskt aktiv och har numera en styrelsepost, har spenderat mycket tid med min fina familj och gläds otroligt mycket varenda dag av mina älskade katter som förgyller livet på ett sätt som inte går att förklara. 

Jag är säker på att även 2015 kommer bli ett fantastiskt år. 

Morgonyoga

 
 

Så nära får ingen annan gå

 
Jag tycker om när hon lägger sig så nära att hon nästan ligger uppe på mig. Som att hon vill komma så nära det bara går. 

Kunde varit värt det

 
Innan det går utför igen, ville jag unna mig det här. 

Årsdag av nyttighet

 
Idag är det ett år sedan jag senast förde en cigarett mot mina läppar. Och ingen annan tobak har äntrat kroppen heller. Lätt som en plätt!

Det kan ta slut imorgon eller hålla på för alltid

 
"så säg som det är
för den här gången krävs det mer 
innan jag öppnar armarna"

Burning skies

 
 

Galaj

 
 
 
 

Kattkärlek

 
 

Julhelgen

 
 

God Jul!

 
 

Separationsångest

 
Hon iakttar mig när jag häller upp orimligt mycket mat. Står bakom mig och beskådar hur jag fyller vattenskålen ända upp. Och så skriker hon rakt ut. Hon blir inte glad över all mat. För hon förstår. Att jag kommer att vara hemifrån i minst ett dygn. Älskade lillstumpa!
 

Julaftonsmorgon

 
På julaftonsmorgon för exakt tio år sedan gick jag och en dåvarande granne tillika gammal vän ut på innergården och tog emot de enorma snöflingorna som just börjat falla från himlen. Jag har aldrig varit med om en bättre start på julafton än den.
 
Idag smattrar regnet mot rutan men samtidigt är allting i min tillvaro tusen gånger bättre än vad det var för tio år sedan. Och det, det är en julklapp i sig.

Lillejul

 
 

Älskade skjortor

 
 
 

De finaste

 
 

Idag gav jag en julklapp till en tiggare

 
 

Julefrid

 
 

Sa någon glögg?

 
 
 

Fjärde advent

 
 

Trött nu

 
Jag sitter uppe länge och lyssnar på Lana Del Rey. Sedan sover jag i tolv timmar och det är först då som jag på allvar förstår hur berövad på sömn och vila jag blivit på sistone. Så kokar jag vegansk risgrynsgröt och tittar på julfilmer. Får ett ryck halv tolv på kvällen och ställer mig och gör vegansk rödbetssallad. Så var dygnet vänt men jag slås ändå av en lamslagande trötthet. 
 
 

Vegansk risgrynsgröt & starkvinsglögg

 
 

Suveränt

 
Föräldrarnas gran innehåller också en mustasch!

I'm down on my knees to prove what I'm worth

 
Min mage är i realiteten inte ett dugg bättre än tidigare. Att jag äter beror på detta:
 
Dels hamnade jag i ett läge där svält inte längre kunde råda utan lustprincipen och hungern tog över. Och dels hamnade jag i ett läge där jag får köra på taktik, eftersom läkaren ville "skona" mig från faktiska undersökningar och istället ge mig ett preparat som jag redan provat och vet inte fungerar på min mage.
 
Nu är jag dock där igen där de negativa konsekvenserna tar överhand och det inte är värt att äta. Men så här har det varit i elva år. Jag har utstått få och korta perioder av matintag eftersom kroppen har instinkten att överleva, men majoriteten av tiden kan jag inte äta normalt. Jag är så förbenat trött på klåpare nu. Men kanske har jag ett äss i rockärmen. 

Julmys hemma

 
 

Från fina kollegorna

 
Till och med älskade krutkäringen fick vara med på ett hörn. Så himla fint gjort! 

Julmys på jobbet

 
Och nu väntar två veckors julledighet. Dessa inleddes som sig bör; under en filt i soffan.

Jamie Scott - Unbreakable

 
Jag vill fortsätta med att sittdansa till bra musik i stället för att gå och lägga mig. Hjärnan har ändå glömt bort hur en sover. Men jag får väl vänta. Jag får väl vänta till imorgon. 

Om Brolle igen

 
Jag har satt upp en rolig lapp på min kontorsdörr. Min busigaste kollega har roat sig med den, upptäckte jag idag. Haha.

World is shaking but where's the rock 'n' roll?

 
 

She finds it hard to trust someone

 
Jag tänker på att människors opålitlighet är en slags trygghet för mig. För det är det förutsägbara, det väntade. 

Nu är granen komplett

 
 

En närvaro som din gör all skillnad

 
Finaste farmor. Och trots att det är sjunde julkortet nu, så gör det fortfarande ont att det inte står "och farfar" också <3

Sen december, ingen snö

 
Det är skarp sol och rosenbuskar som börjat blomma i december efter årlig vinterstorm. Jag önskar så att människor kunde se bortom sig själva och sina behov, och förstå att vi måste ta hand om naturen.

You know you make me wanna shout

 
Det är egentligen förbannat tråkigt att ha impulskontroll när en får feeling och egentligen bara vill dansa gatan fram. Med andra ord behöver jag nog gå ut och dansa oftare.

Äkta lyx

 
Det är en sådan obeskrivlig lyx att kunna gå hem och lunchmysa! 

I morse glittrade marken

 
 

Om Brolle

 
"- Om du nu skulle gilla män, skulle väl han vara typen du skulle gilla?"
 
 
 

Bästa tröjan

 
 

Kärlek

 
 

Det är en vacker, vacker värld

 
 

Tredje advent & veganskt julbord

Har firat tredje advent genom att avnjuta veganskt julbord tillsammans med Djurens rätt Kristianstad. 
 

Julgala & fuldans

Jag glömmer så lätt men påminns om att jag alltid finner lyckan i livemusik. Jag följer med på julgala och får gåshud av Lisa Miskovsky. Det är fullt med berusade människor runt omkring men allting sådant försvinner när jag sjunger med, sjunger "try to say something that matters"
 
Sedan går vi och dansar och jag konstaterar som vanligt att fuldansen är den bästa dansen. 
 
 

Stormen & lugnet

 
 

När kunskapen inte är botemedlet mot förfärliga värderingar - hur gör vi då?

 
Jag och diverse personer från andra verksamheter går en kurs som syftar till att öka kunskapen kring olika diagnoser och psykisk ohälsa. Under en av de sista tillfällena sitter kursdeltagare och starkt ifrågasätter autistiska personers vett (och rätt) att föröka sig. Jag frågar om de menar att vi ska börja med tvångssteriliseringar igen. Jag överväger att högt fråga kring min egen personliga rätt att föröka mig med tanke på att jag har autism i släkten, men biter mig i tungan. En annan kursdeltagare pratar i termer kring att om en person med diagnosen schizofreni väljer att föröka sig, är det också hens fel om barnet/n också blir schizofrena. Jag ifrågasätter om en måste tänka i termer att någonting i ens DNA och genetik, som en alltså inte rår för, är att betrakta som ens fel, och om en nödvändigtvis måste se det i ett så negativt ljus. Jag får inget direkt gehör utan kursdeltagaren fastnar i sitt behov att kategorisera och sortera saker som antingen svarta eller vita.  
 
Det hela ter sig en smula tragikomiskt för mig och jag blir smärtsamt medveten om vilka värderingar som florerar i samhället och hur min egen tolerans och strävan efter allas lika värde är ganska ovanlig att finna. Botemedlet mot fördomar är kunskap. Men när inte ens det hjälper, hur gör en då? 
 
 

Det vackra fyller våra hjärtan tills de brister

 
Antal dagar jag denna veckan varit hemma på lunchen och kelat katt? 2 av 3.

Finally

 
Har äntligen julgransbelysning igen! 

Lilla påfågel blå

 
 

Yin & yang

 
Det är en sådan dag då jag förbannar rutiner som ändå inte fungerar och som är ineffektiva för alla istället för effektiva för någon. En dag som präglas av motgångar och svordomar. Men så är jag samtidigt omgiven av människor som får mig att hitta tillbaka till skrattet inom kort. Och jag after workar med en ny och en gammal kollega och hela kvällen blir en enda skrattfest. Det blir balans. All energi som under dagen har tagits ifrån mig, har nu givits mig åter. 
 
 

Det vackraste

 
Jag sitter i soffan efter en intensiv arbetsdag. Plötsligt går Sesam fram till Smilla, som ligger mitt på vardagsrumsgolvet. Han börjar slicka henne ömt på huvudet och en ser på både hennes blick och svans hur mycket hon myser. Sådär håller de på i några minuter och under tiden smälter mitt hjärta som spunnet socker på tungan. 

Sol i december

 
 

Morning has broken

 
 

F! Nordöstra Skåne

 
F! Nordöstra Skåne har bildats på riktigt i helgen. Peppen!
 

Julig helg

 
Helgen har bjudit på julfest med kollegor & julgodisskapande med familjen. 
 

Förinta fördomar genom kunskap

 
I veckan har jag hört en professionell benämna Aspergers syndrom som en störning. 
I veckan har jag hört en annan professionell benämna människor som en diagnos, inte som individer med en diagnos. 
 
Nu råkar jag vara ovanligt kunnig inom neuropsykatriska funktionshinder. Så jag är på intet sätt opartisk, men jag kan tycka följande: om en arbetar inom socialt arbete har en en skyldighet att bemöta alla slags människor; däri ingår krav på kunskap om olika funktionsvariationer. Jag kan bli både äcklad och förfärad över alla gånger samhället oavsiktligt begår övergrepp på människor på grund av att olika professioner saknar tillräcklig kunskap som krävs för att göra korrekta bedömningar. 
 
Jag vill så förfärligt gärna leva i ett samhälle där alla slags människor accepteras och där alla har samma rättigheter. 

Stay pink

 
För någon sekund går luften ur mig. Jag hinner tänka, orkar jag en runda till så snart efter? Men så kommer den. Nytändningen. Det här kan också vara världens möjlighet. För vi behövs, nu mer än någonsin. Vi behöver kanske inte vänta i fyra år. Vi kanske har ett guldläge här och nu. Oavsett vilket; låt oss förena oss i den rosa kampen för människors lika värde och rättigheter. Stay pink!

Det var kul så länge det varade...

 
Under året som gått är det mycket elektroniska prylar som gått sönder i detta hem. Det har sin naturliga förklaring, nämligen fröken Smilla. Nåväl, jag hinner avverka många ljusslingor innan självaste julaftonen.

Hörde jag julfeber?

 
 

Det är visst någon som är tillbaka

 
I början av året fick jag ta farväl av någon som under en otroligt svår tid var den som höll mig ovanför vattenytan. Hennes beslut var avgörande för mitt eget val att se mig om och gå vidare till någonting annat. Sedan en vecka tillbaka har jag återigen turen att få ha henne i min omgivning, på min arbetsplats. En kan ju bli lycklig för mindre. 

Julkalender & hemmalunch

 
Kanske är jag någonting på spåret; om jag äter sådant som försätter mina smaklökar i eufori, kommer endorfinerna som frigörs bidra till minskad smärtupplevelse i tarmsystemet. 
 

Discogranen...

 
...står ännu!

RSS 2.0