Hon ger mig sin morgon

 
 

Du riskerar inte att bli en grönsak för även en kronärtskocka har ett hjärta

 
 

Rosa kärlek

 
Peppen efter att ha röstat rosa idag. För alla människors rätt och för alla former av kärlek. För att ingen ska begränsas på grund av klass, kön, etnicitet, sexuell läggning, funktion eller ålder. För varmare attityder i samhället. 
 
Också glad över att ha umgåtts med pappi idag. 

Höstlängtan

 
Klorofyllet börjar sakta dö ut och färgskiftningarna tar sin början. Jag längtar efter att få andas höstluft. Att få förvalta mörkret genom att tända ljus. Att gå höstpromenader och sparka mig fram genom lövhögar med ryckande mungipor. Att få fyllas av pånyttfödelse. 

Privilegier

 
 

Snacksbordet är framdukat

 
Rostade kikärtor, rostade cashewnötter & toksöt Ragdoll. Haha.

Vad det handlar om

 
När jag skriver om feminismen så utgår jag ofta från mina egna upplevelser och det förtryck jag upplever och har gjort i hela mitt liv. Mitt förtryck handlar alltså om att vara kvinna i en mansdominerad värld och om att bli exkluderad, nedtryckt och objektifierad. Men det finns flera olika förtryck i samhället och dessa innebär att jag i vissa avseenden även är privilegierad, exempelvis på grund av att jag är vit. Det är många gånger svårt att se det förtryck som inte drabbar en själv. Men det innebär inte att en får ha tolkningsföreträde. Bara för att en själv inte upplever problemet så innebär det inte att det inte existerar. Och vi måste kunna prata om och synliggöra strukturerna för att kunna göra någonting åt dem. För att kunna göra bättre. 
 
Det jag känner hat inför är strukturerna. Patriarkatet. Machokulturen. Våldtäktskulturen. Sexismen. Och hur det drabbar båda könen. Jag har i min yrkesroll suttit och blivit förbannad när andra professioner menat att män är sämre föräldrar än kvinnor enbart på grund av att de är män. Jag blir oerhört provocerad av all sexism, även den som kommer ifrån kvinnor. Ett typexempel är kvinnors objektifierande av brandmän. Mest provocerad blir jag kanske av könets betydelse över huvud taget. Varför det alltid är det första folk frågar om när någon berättar om sin graviditet eller precis har fött barn. Och jag tycker inte om att samhället lär barn vikten av kön. Så att det leder till att barn i en viss ålder helt plötsligt tar avstånd från varandra baserat på könen. Att sedan enda anledningen till att socialisera med andra könet är för att hitta en partner. Det vill säga heteronormen, som jag också avskyr. Som innebär förväntningen att kvinnan ska prioritera denna relation högst och ge avkall på sina vänskapsrelationer. Som innebär att kvinnan betraktas som en tjatig morsa när hon ställer krav i relationen och mannen betraktas som toffel när han prioriterar henne. Och så vidare i all oändlighet. 
 
Det handlar om att vi inte ska begränsas på det sättet av en massa normer och roller. Inte om att hämndförtrycka. 

Världens bästa storebror

 
 

Du lever bara en gång och den gången är nu

 
Jag mötte din syster idag. Och blev smärtsamt påmind. Så som jag blir emellanåt. Det är flera år sedan vi sågs och stod varandra nära men det gör ändå väldigt ont i mig att du är borta. För känslor har ingen tidsuppfattning. Så jag är tacksam de gånger du besöker mig i mina drömmar. 

Vem vet hur länge vi har varandra?

 
 

Låt oss dissekera

 
Om jag läser orden demokrati eller yttrandefrihet igen så kommer jag börja kaskadspy. Men okej, vi tar väl oss en titt på hur lagen lyder i frågan: 
 
Regeringsformen:
 
1 kap. Statsskickets grunder
 
2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet. Det allmäna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som personEtniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas. Lag 2002:903
 

Det låter fint men Sverige misslyckas i dagsläget radikalt med att efterfölja det. Men vi går vidare:
 
2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
 
1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
5. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,
 
12 § De fri- och rättigheter som avses i 1 § 1-5 samt 6 och 8 §§ och 11 § andra stycket får, i den utsträckning som 13-16 §§§ medgiver, begränsas genom lag. 
 
13 § Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskilds anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott. 
 
14 § Föreningsfriheten får begränsas endast såvitt gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg eller av visst etniskt ursprung. 
 
Hets mot folkgrupp:

Enligt 16 kap 8 § brottsbalken, är hets mot folkgrupp att

  1. uppsåtligen,
  2. i uttalande eller i annat meddelande som sprids,
  3. hota eller uttrycka missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.
Summa kardemumma:
 
Ja, vi har yttrandefrihet i Sverige. Men det finns också laglig rätt att begränsa yttrandefriheten, exempelvis vid beivrandet av brott. Hets mot folkgrupp är ett brott som Svenskarnas parti genom sin politik gör sig skyldig till. 
 

Om polisens övervåld

 
Denna händelse kan jag bara inte hålla tyst om när jag ser alla onyanserade åsikter som flödar.
 
Vi börjar från början. Tidigare i år blev människor som firade internationella kvinnodagen i Malmö utsatta för mordförsök av medlemmar ur Svenskarnas parti. Denna händelse skakade om Malmö och dess befolkning rejält. Att människor blir upprörda över att personer från samma parti senare samma år får tillstånd att tala offentligt i Malmö är därmed helt naturligt. Att människor i största allmänhet blir upprörda över detta är lika naturligt, i min mening. För vi talar om ett parti som är öppet nazistiskt, och därmed borde deras yttrandefrihet begränsas utav bestämmelserna kring hets mot folkgrupp. Tyvärr är det inte ovanligt att det existerar lagar som sedan inte appliceras i verkligheten, och så verkar vara fallet även här.
 
Så konsekvensen blev istället att människor valde att gå dit och aktivt stå upp emot fascism. Många hävdar att en gynnar främlingsfientliga partier genom att uppmärksamma dem på detta sätt. Att en istället bör bemöta dem med sakliga argument. En fin teori, men verkar det ha fungerat rent praktiskt om en tittar på Sverigedemokraternas framfart? De har nästlat sig så långt att de har en representant i nämnden jag arbetar för. Vi känner vid detta laget nog alla till Martin Luther Kings världsberömda citat ”Den stora tragedin är inte de onda människors ondska, utan de goda människornas tystnad”, och jag tycker verkligen att det ligger något i det. Jag anser att en aktivt bör visa sitt motstånd mot fascism, särskilt med tanke på hur normaliserat det har hunnit bli både i Sverige och Norden. 
 
Däremot anser jag inte att en ska göra det med hjälp av våld. Dock är det oklart hur mycket våld och i vilken form som demonstranterna stått för. Något som dock står klart är att polisen till en början har ljugit om det för att rättfärdiga sitt eget våld. Nyheter idag har också skrivit om det våld som demonstranterna ska ha stått för, men Nyheter idag drivs också av rasister och före detta Sverigedemokrater. I övrigt ser jag stötande bilder och filmklipp på hur polisen rider in i en folkmassa och över människor, och när andra människor springer fram för att hjälpa de skadade, vänder polisen och rider in i folkmassan ytterligare en gång. Personer som var där beskriver hur polisen använde sina batonger uteslutande mot huvudet istället för kroppen. Att batonger användes för att flytta på människor som på grund av trängsel inte kunde flytta sig. Någon beskriver till och med hur en polis försökte putta denna person mot hästarna när dessa kommer springande och det finns en bild som stöder denna beskrivning. Resultatet blev att någon fick sin skalle krossad och någon annan fick permanenta skador.
 
Jag var inte där. Och de som var där kommer inte ha exakt samma beskrivning av händelsen för så fungerar inte hjärnan. Alla kommer ha sina egna upplevelser. Men majoriteten av den rapportering som gjorts tyder ändå på att det förekommit övervåld från polisens sida. Ändå är det förvånansvärt många som haglar med åsikter om att demonstranterna förtjänade det, enbart för att de anses vara ”vänsterfolk”. Åsikter som går lite hand i hand med Svenskarnas partis åsikter. Att en viss grupp människor förtjänar att utsättas för förtryck och våld. Andra försvarar polisens rätt att använda sig av våld. Men den rätten är inte ovillkorad. Och många av argumenten är väldigt vaga, enligt mig. Bara för att saker är på ett visst sätt, innebär det väl inte att en ska nöja sig med det och inte vilja förändra till det bättre? Jag brukar absolut inte ha åsikter kring polisers agerande och nog är deras arbete otacksamt många gånger, vilket arbetet som myndighetsperson generellt är. Jag kritiserar inte enskilda polisers agerande i detta fall. Jag kritiserar för det första att Svenskarnas parti har fått tillstånd att tala offentligt. Jag kritiserar för det andra de bedömningar som gjordes för att ge poliserna mandat att agera på detta sätt. Jag kritiserar å det grövsta att de efteråt har ljugit om händelsen. Jag har sett människor löjliggöra denna kritik genom att hånfullt uttrycka att demonstranterna kanske skulle ha fått lika villkor som polisen så att det blev en ”rättvis” kamp. Då har en verkligen inte förstått vad det handlar om. Polisen har våldsmonopol. De har en makt över övriga medborgare. Och när sådan makt existerar, ska den också granskas, så att denna makt inte missbrukas. Vilket den verkar ha gjorts i detta fallet. Andra menar att om en ger sig in i leken, så får en leken tåla, och jag vet inte hur jag ska tolka detta. Det är fullt möjligt att det var vissa av demonstranterna som använde visst våld, och det är förstås inte okej. Men majoriteten gjorde det inte, och oskyldiga blev utsatta för polisens våld. Om jag ska applicera detta tankesätt på mig själv, dvs att om jag får ge mig in i leken så får jag leken tåla, ja, då bör jag kanske rentav inte lämna min bostad? För då finns det ju faktiskt en risk att jag utsätts av någon form av våld eftersom det i offentliga miljöer vistas andra människor. Framför allt borde jag inte vistas i miljöer där män finns, med tanke på att de står för 95% av våldsbrotten. En löjlig liknelse kan tyckas, men likadant var det troligtvis här. Många gick till torgmötet för att ta ställning mot fascism men på ett fredligt sätt. Skulle de ha stannat hemma för att det kunde finnas en risk för våld? Eller är kanske allting inte så enkelt som svart eller vitt?

#fifluga #drjohnsprima

 
 

Feministisk bröllopsfest

 
 
Lördagen bjöd på feministisk bröllopsfest och det var helt fantastiskt roligt. Bra musik, bra människor & dans dans dans!
 
 
 

Fredag i Malmö

 
 

#livskvalitet

 
I helgen ska jag svänga de lurviga till peppig musik på Moriskan och gå på feministisk bröllopsfest. Hurra!

Pepp

 
 

Höstmys

 
 

TGR

 
 

Om patriarkatet, våldtäktskulturen och kränkta män

 
Det är otroligt många män som blir kränkta när en belyser och uppmärksammar den patriarkala struktur som finns (och har funnits sedan tidernas begynnelse, vilket knappast är en nyhet för någon) och som kortfattat handlar om mäns makt över och förtryck gentemot kvinnor. Män blir också otroligt kränkta när en talar om våldtäktskulturens existens samt det faktum att våldtäkter i allra högsta grad sker i relationer i det egna hemmet. Det är betydligt bekvämare att leva kvar i föreställningen att det är psykiskt störda människor som uträttar överfallsvåldtäkter. Men tyvärr är det inte så. Mäns förtryck mot kvinnor är globalt och har samma ursprung. Det yttrar sig på olika sätt och i olika grader beroende på hur utvecklat det demokratiska samhället är på precis den platsen det sker. Men i grund och botten är det samma mekanismer. Detta är ett faktum som dock vita män inte vill skriva under på utan de vill gärna slå skulden ifrån sig och hänvisa till att denna syn endast finns att finna i muslimska kulturer. Om inte annat, så anses den vara värre där. Återigen, strävan efter jämställdhet har nått olika långt i olika länder, men faktum kvarstår; ursprunget är detsamma och därför är det inte relevant att peka finger på vilka som utökar mest förtryck gentemot kvinnor. Och jag undrar sannerligen; vilket är viktigast - att faktiskt arbeta för att båda könen erkänns som människor och värda av respekt (oavsett ursprung) eller att två sig fri från all skuld? Varför är det många män som tar mer illa vid sig av att kvinnor belyser den patriarkala strukturen än det faktum att kvinnor i stor omfattning utsätts för olika former av våld från mäns sida, däribland våldtäkt? 
 
Strukturer. Det är strukturer det handlar om. 

Awesome

 
 

Vita, kränkta män

 
 
En vit man i 30-årsåldern i mitt flöde på Facebook kommenterar ett förslag från F! genom att säga att det är det dummaste han "hört". Så långt, så bra, det är en åsikt han är berättigad till, precis som att jag tycker att Moderaternas förslag på att förbjuda tiggeri är en representation för hela partiets människosyn. Men så skriver han att de som faktiskt vill ha jämställdhet bör rösta på exempelvis Folkpartiet framför "missnöjespartiet" F!. Och då kan jag inte hålla mig, utan ber om argument. Jag ber inte om dessa argument för att starta en konflikt, utan för att jag är nyfiken på hur han menar med sitt uttalande. Det blir snabbt tydligt att han helt saknar kunskap om vad jämställdhet faktiskt innebär - att termer som intersektionalitet spelar in. Han lever fortfarande kvar i föreställningen att det endast handlar om lika villkor mellan könen. Det visar sig lika snabbt att han inte har några argument för att styrka sitt uttalande.
 
Så kränktheten låter inte vänta på sig.
 
Första härskartekniken han tar till är att försöka förflytta fokus från sitt eget uttalande till mina eventuella åsikter kring det - åsikter som jag över huvud taget inte yppat. Så jag ber honom lugnt och sansat att inte byta ämne. Han kommer då med ett svagt argument kring sitt uttalande och jag frågar hur han menar, och tillägger att jag är uppriktigt intresserad av att höra (för att undvika att få honom att tro att jag på något vis är ironisk för det är jag inte). Då tar han till nästa härskarteknik - han idiotförklarar mig. Och en handfull andra vita, kränkta män ger sig in i diskussionen och börjar idiotförklara mig. Jag får till och med ett "oj oj, lilla gumman, var vi dumma mot dig nu" när jag ber männen sluta med sina härskartekniker och även ber dem att sluta hålla varandra om ryggen och istället ta ansvar för vad de skrivit till mig och tåla att jag bemöter vad de skrivit. Det som är mest intressant är att ingen av dem bemöter det jag faktiskt säger en enda gång utan går till angrepp/byter ämne istället medan de dunkar varandra om ryggen. 
 
Något ytterligare som är intressant är att det tidigt i diskussionen är en man som uttalar att han rentav är emot jämställdhet, och ingen lyfter på ögonbrynen. Men när jag, i egenskap av kvinna, ber om argument för ett uttalande som gjorts, börjar en tända facklorna och gruppera. Detta fenomen har belysts i media mycket de senaste åren men ändå verkar män(niskor) helt blinda inför sitt agerande. 
 
Enda argumentet som han i alla fall får fram är att F!:s politik inte är logisk och realistisk medan Folkpartiets är det. Jag blir till och med serverad en länk till Folkpartiets jämställdhetspolitik av en annan man. Jag går snällt in och läser innehållet, som är totalt intetsägande. En liten del av problemen blir belysta på amatörnivå men jag kan varken utläsa hur Folkpartiet ställer sig till dessa orättvisor mellan könen (eftersom det endast är kön som tas upp) eller hur de anses att de ska lösas. F!:s förslag, som hela diskussionen utgår ifrån, handlar om hur en ska lösa löneskillnaderna mellan könen. Ett radikalt förslag kan tyckas och nu, till skillnad från i vita-kränkta-män-forumet, tänker jag yppa min åsikt kring det hela:
 
Det hela är enkelt. Antingen måste kvinnors löner höjas eller mäns sänkas. Den biten är realistisk och logisk. Och är det något argument en gärna tar till för att såga F! så är det att klanka ner på deras ekonomiska plan. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det därför mer realistiskt att "sänka" männens löner enligt det förslag som presenterats. Vad som inte är varken realistiskt eller logiskt är att behöva vänta i 67 år på att löneskillnaderna ska jämnas ut, vilket är fallet om det fortsätter som i dagsläget, med dagens politik, där Folkpartiet är med och regerar. 

Orange

 
 
 
 

Om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och förnekandet av deras existens

 
Jag råkar vara väldigt intresserad av neuropsykiatriska diagnoser och har gått på så många utbildningar jag kan i ämnet eftersom jag i egenskap av socialarbetare träffar människor med dessa diagnoser och då tycker jag att jag har en skyldighet att veta hur jag ska bemöta dessa människor på bästa sätt. Jag har träffat väldigt få som delar denna inställning. Kunskapen kring dessa diagnoser är förvånansvärt låg bland de instanser som oftast kommer i kontakt med dessa människor, såsom skola och socialtjänst. För mig är det vanligare att höra människor, som saknar kunskap i ämnet, hävdar att dessa diagnoser i princip inte existerar över huvud taget utan att det snarare har blivit en trend att sätta diagnoser. När forskningen visar att denna upplevda explosion av diagnoser i realiteten handlar om att kunskapen kring diagnoserna har ökat både bland allmänheten och de som arbetar med dessa; därför är det också lättare att upptäcka de människor som har diagnoserna och därmed kunna erbjuda dem rätt hjälp i rätt tid. Naturligtvis ska det inte ske någon "överdiagnostisering" som många menar sker, men samtidigt är det otroligt kränkande mot de som faktiskt lider av dessa psykiska, osynliga funktionsnedsättningar att hävda att de inte existerar. Jag har hört professionella som länge varit yrkesverksamma säga "han har inte ADHD för han kunde sitta stilla under samtalet". Ett yttrande som enbart grundar sig i okunskap, som tyder på att den enda kunskapen en besitter är själva stereotypen.
 
Sedan förekommer det så klart situationer då människor försöker dra nytta av diagnosernas existens. Föräldrar kanske försöker bortförklara sina problem inom familjen genom att mena att barnet har en diagnos. Skolan kan försöka undvika att ta itu med mobbning genom att hänvisa till att den mobbade har en diagnos som påverkar dennes sociala kompetens. Detta är självfallet horribelt och visst förekommer det även feldiagnostisering, när symptomen som uppvisas snarare kan härledas till upplevda trauman eller en kaotisk hemmiljö. Och tråkigt nog så är det så med allting; människor kommer alltid försöka dra nytta av vissa sakers existens när de ser möjligheten, men det innebär inte att det i grund och botten inte existerar.

Sverige, Sverige, älskade land...

 
Vi säljer vapen till andra länder men tvår våra händer när vapnens förstörelse knackar på våra gränser. När de drabbade söker vårt skydd väljer vi inte bara att avvisa dem, vi väljer att först utsätta dem för ytterligare trauman. Barn till dessa personer, som hinner födas i vårt land, kan spendera hela sin barndom under hot om avvisning till ett land som de inte har någon anknytning till. När det gäller de barn som blir utsatta för våld i hemmet av sina föräldrar, går avvisningen framför deras skydd. 
 
Vi manipulerar statistiken för att skapa avstånd, rädsla och hat. Vi vägrar se strukturerna som formar oss och stirrar oss blinda på individualism. Vi skyller ifrån oss på det främmande och vägrar möta vår egen spegelbild. Istället för att mötas i humanistiska värdegrunder vill vi förlänga straffen. Istället för att hjälpa de utsatta vill vi förbjuda deras existens. Vi reducerar människors värde till en prislapp. Vi låter plånbokens tjocklek styra när hjälp ransoneras medan vi låter de behövande falla mellan stolarna. 
 
Det är i alla fall så det blåser från högervindarna. Och jag, jag fryser. 
 
 

Älskade tuss

 
 
 
Innan henne tänkte jag att hjärtat inte kunde rymma så mycket till, även om jag inte för en sekund betvivlade att mitt hjärta har rum för hur många djur som helst. Men jag hade redan en katt som jag älskade så mycket att hjärtat nästan brast, svämmade över. Det är det som är så fantastiskt med hjärtat. Hyresgästerna behöver aldrig anpassa sig för att nya ska få plats. Hjärtat anpassar sig och växer. 

Okunskapens tunga

 
Robin Williams död har berört många, inklusive mig själv. Men fingerpekandet låter inte vänta på sig. Någon tar sig friheten att skriva en otroligt dömande och skuldbeläggande text om att Robin Williams minsann gjorde ett "val", ett "val" som är helt horribelt; nämligen "valet" att ta livet av sig. Sådana uttalanden görs enbart av människor som aldrig har mått psykiskt dåligt själva eller som helt saknar förmåga att sätta sig in i vad ett dåligt psykiskt mående kan innebära.
 
Jag har för många år sedan suttit i en diskussion om självmordets egoism eller icke egoism och jag förstår båda sidor av myntet utan problem. Jag förstår att en som anhörig eller närstående tycker att det är ett fruktansvärt och egoistiskt agerande att begå självmord, eftersom de får leva med sorgen efteråt. Jag förstår verkligen det och skulle nog själv känna likadant i mina stunder av djupaste sorg. Men för en som mår väldigt psykiskt dåligt är det lika egoistiskt av de anhöriga och närstående att kräva att den personen ska leva vidare i sin upplevda misär enbart för deras skull. 
 
Vem vet hur länge Robin Williams kämpade med sin psykiska ohälsa innan han till slut inte orkade mer? Döm inte honom. Minns honom istället för all den glädje han skänkt så otroligt många människor. 

Jag gömmer mig för sommaren men är jag redo för hösten?

 
 

Shout it out

 
 

F! Nordöstra Skåne

 
Har spenderat kvällen med detta:
 

Om mäns våld mot kvinnor

Jag har, utifrån mitt arbete som socialarbetare, gått utbildningar i våld i nära relationer. Det är många människor som inte har gjort det men som ändå gärna har åsikter i ämnet, vilket är problematiskt.
 
Det finns en kultur i att lägga skulden och skammen på offret, ofta kvinnan, istället för på förövaren. Mäns våld mot kvinnor handlar om vissa mekanismer, samma mekanismer som genomsyrar patriarkatet. Det handlar om att begränsa kvinnan, att bryta ner henne och att utöva makt över henne. Allting sker successivt, så att en normaliseringsprocess hinner äga rum. Därför är det också väldigt effektivt. I många fall behöver männen inte ens uppfylla alla kriterier för våld i nära relationer, de behöver aldrig använda fysiskt våld eftersom hotet om alla former av våld redan finns där, ständigt närvarande, och påverkar kvinnans agerande.
 
Det är inte alls ovanligt att en försvarar mannens agerande genom att påpeka att kvinnan minsann har sina "issues" också. Det är inte heller ovanligt att män gärna påtalar att män minsann utsätts för våld från kvinnor också. Detta är bara ett sätt att förflytta fokus från de strukturer som faktiskt råder och även ett sätt att ursäkta mäns våld mot kvinnor. Män vill i regel inte att deras makt över kvinnor ska ifrågasättas. Samtidigt behöver män börja reflektera över sin egen roll i förhållanden med kvinnor och deras värderingar i dessa förhållanden. Det är fortfarande oerhört vanligt att män ser sina kvinnor som en ägodel och därför tar illa upp när andra män visar intresse för deras kvinnor. Det handlar i regel inte om att "försvara" sin kvinna, som vissa vill få det till, utan om att markera att den där kvinnan tillhör just honom och ingen annan. Kvinnan är mannens bihang.
 
Kvinnor som inte lämnar sina våldsamma män ifrågasätts ofta, såsom deras trovärdighet. Ifrågasättandet sker av människor som helt saknar kunskap om normaliseringsprocessen och dessa människor verkar samtidigt lida av avsaknad av empati. Om en blir utsatt för olika sorters våld, utvecklar en med all sannolikhet rädsla, och rädslan handlar uteslutande om hur en kan agera utan att väcka mannens vrede. Det finns ofantligt mycket forskning som visar att det farligaste som en kvinna i en våldsfylld relation kan göra är att lämna sin man; att det är då som dödligheten är som högst. Och ändå fortsätter både lågutbildade och högutbildade att ifrågasätta varför kvinnor inte lämnar samtidigt som skyddet av dessa kvinnor är nästintill obefintligt. När det, med andra ord, är säkrare att stanna kvar hos mannen och fortsätta bli utsatt för våld, som åtminstone inte är dödligt.
 
Statens satsning på att bekämpa mäns våld mot kvinnor är väldigt låg. Det är just därför det istället finns ideella organisationer som får ta vid. Som inte räcker till. Det är på tiden att staten börjar prioritera denna fråga på allvar. Särskilt med tanke på hur många kvinnor som varje år dödas av en man i sin närhet.

Same shit, different name

 
Moderaterna vill lösa problemet med fattigdom genom att förbjuda tiggeri. Steget från M till SD är med andra ord inte särskilt stort. 

Till och med en kronärtskocka har ett hjärta

 
 

Heaven's on fire

 
 

Jag vill tro det jag ser, men vad är det jag ser

 
 
Jag försöker sätta fingret på känslan men jag kan inte. Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Mitt hjärta har inte glömt. Jag har hållit det levande. Och nu fick hjärtat en nytändning. 

Kvinnokropp på mäns villkor

 
Det är helt otroligt vad mycket kvinnohat som florerar.
 
Det är intressant överlag hur män betraktar kvinnokroppen och dess funktioner.
 
Män objektifierar gärna kvinnokroppen i alla sammanhang för sin egen njutnings skull, men nåde de kvinnor som öppet skulle diskutera kvinnokroppens funktioner. Det tycker män helst borde vara tabubelagt. Jag kan tänka mig att det är samma mekanismer bakom mäns förakt mot kvinnor som ammar i offentliga miljöer.
 
Kvinnor skall, enligt män, inte ha någon rätt till sina egna kroppar.
 
Lika intressant är det faktum att det numera finns preventivmedel för män. Det bästa är att dessa preventivmedel helt saknar biverkningar. För många män skulle det emellertid vara helt otänktbart att använda preventivmedel, medan det anses vara en självklarhet att kvinnor ska proppa i sig hormoner med ofantliga många negativa biverkningar. Män vill gärna ha rättigheterna vad gäller sexuellt umgänge men inte skyldigheterna som det också innebär.
 
Men annars är ju Sverige otroligt jämställt. Verkligen. 
 
När jag ändå är inne på ämnet, kan jag ju även nämna den stora myten om mödomshinnan och att det därför skulle vara naturligt om kvinnor upplever smärta vid första samlaget. Sanning; enda anledningen till att kvinnor skulle uppleva smärta i det sammanhanget är om de inte är tillräckligt upphetsade när samlaget sker. Men det vill män så klart hyschhyscha om för annars blir de ju tvungna att ta hänsyn till någon annans njutning än sin egen. Hemska tanke. 

Helgens pubhäng

 
 
 

Naturum

 
 

Hatet som borde vara kärlek

 
Just nu är det så ofantligt mycket hat som florerar i samhället. Människor hatar de fattiga som syns så pass mycket att de utsätter dem för oprovocerat våld. Män hatar kvinnor som vill leva under samma villkor som de själva och hotar med att våldta och mörda dem enbart på grund av denna vilja. Män hatar kvinnor blott för det faktum att de är kvinnor. Ammande kvinnor får inte synas eller vistas i offentliga sammanhang, men objektifierade, halvnakna kvinnor får gärna synas i varenda kvarter på reklamskyltar. Heteronormativa människor hatar hbtq-personer för att de är annorlunda än dem sjäva. De priviligerade hatar de utsatta. Människor blundar för att det händer. Förnekar att det händer. Vissa pratar om en stolthet för sitt land. Och jag undrar; hur kan en vara stolt över det här? Hur blev allting så skevt och ologiskt? 
 
Jag har otroligt svårt för att förstå åsikter som strider mot att alla människor ska få leva under samma villkor och att alla har samma rätt att älska. Jag gör det bara inte. Och jag är glad över det. Det, däremot, kan få mig att känna viss stolthet.

How wonderful life is now you're in the world

 
 
Igår fyllde min älskade Sesplopp tio år. Det är mycket för att vara katt. Och en lång tid som han har varit en självklarhet i mitt liv.
 
När han var liten såg han ut som ett litet garnnystan. Han praktiskt taget satt i matskålen medan han åt, och bara svansen stack ut. Han hade förvisso fyra syskon, så han lärde sig tidigt att konkurrera för att få mat. Och han har inte slutat med den biten. När han var liten brukade jag ta med honom på skogspromenader och när han sprang såg han ut som en ekorre. Jag kunde ta med honom på utflykter och ha honom lös. Oftast fungerade det. Han blev inte min allra första katt men han sprang rakt in i hjärtat med sin lojalitet och tillgivenhet. Han var och är behövande på ett sätt som en hund är, snarare än en katt. Hans stora, vackra ögon är trollbindande och med dem söker han ofta mina. Jag kan komma på honom med att bara ligga och stirra på mig. Jag kan kalla på honom när jag befinner mig i ett annat rum än vad han gör, och då kommer han. Jag kan vara tvärsöver ett rum och titta honom i ögonen. Det är tillräckligt för att han ska komma springande. Han spinner när han hör min röst och han spinner vid ögonkontakt. När han vill upp i min famn börjar han klättra längs mitt ben. Han pratar mycket med mig och ibland driver det mig till vansinne men samtidigt skulle jag absolut inte vilja vara utan det. Han älskar att störa mig när jag yogar för precis just då blir han som mest kelen (trots att han har haft jättelång tid på sig att kela med mig innan dess - mer kattig än hundig där). 
 
Jag har många gånger tänkt tanken att det kommer en dag då han inte är i livet längre och det enda jag ser framför mig då är vadderade rum, tvångströja och stark medicinering. Det är för mig ofattbart att han en dag inte kommer att vara en del av mitt liv. Så högt älskar jag denna pälstuss. Så speciell är vår relation. Så jag behöver minst tio år till. Pretty please.

Klockrent

 
"I know how to please a man, you just give away most of your power"
 
- Miranda, Sex and the city

Still got it

 
 
 
 

1 mils powerwalk



 
 

Home is where my heart is

 
 

Political statement


Jag har varit och vänt ryggen åt Jimmie Åkesson, den lilla stund jag utstod den psykiska tortyren det innebar att lyssna på honom. Fick väga upp det hela genom att sedan gå och köpa en rosa dammsugare. True story.
 
 

Jo, och om blåa vinner igen så flyr jag detta land

 
Den här får mig att vilja kaskadkräkas rakt ut. Hundra procent egoism, noll procent perspektiv. Så jag kan bara applådera reaktionen
 
Jag har sagt det förut och jag säger det igen;
 
Skulle det mot förmodan bli fortsatt blå regering efter årets val så kommer jag starkt överväga att flytta till något annat land. Ska jag fortsätta leva i ett samhälle som detta så kommer jag till slut tappa hela livsgnistan, det är jag övertygad om. 

Rawghurt & brysselkål

 
 

Semesterlördag

Har spenderat dagen & kvällen med underbara mammi & pappi.
Veganfrukost!
Bästa läppceratet. Inga konstigheter.
För plast och glas är ju nästan samma sak...
Idag skulle du ha fyllt 79. Jag kan fortfarande höra ditt underbara skratt eka i huvudet <3
La mitt gamla armband på hans grav.
Sprang en halvmil i skogen. 
Vegansk bananchokladglass!

Värme i all ära...

 
...men det hade varit trevligt att kunna vistas på balkongen längre än tio minuter i stöten.
 

Firar semester

 
 

Fredagsfrukost

 
 

RSS 2.0